Het verplichte asbestattest bij verkoop van uw woning

Het asbestattest bij verkoop van een appartementsgebouw

Asbestattest nodig?

Vraag vandaag nog jouw offerte aan en krijg ze binnen de 24u in jouw mailbox.

Verkoop of schenk jij jouw woning met een bouwjaar voor 2001 in Vlaanderen? Dan val je onder de nieuwe verplichting van het asbestattest bij verkoop. Vanaf 23 november 2022 moet je bij het ondertekenen van de verkoopovereenkomst, een asbestattest voorleggen aan de koper.

Wat is een asbestattest bij verkoop?

Een asbestattest is een officieel document, uitgereikt door de OVAM en opgesteld door een erkend asbestdekundige, waarin alle asbesthoudende materialen en gebouwonderdelen in en rond de woning opgelijst worden. Meer specifiek staat in een asbestattest beschreven waar asbest aanwezig is, in welke mate én wat het risico ervan is. Daarnaast worden er ook adviezen verleend omtrent het beheer en/of de verwijderingsmethodiek van de asbest. 

Hoe verkrijg je een asbestattest?

Een asbestattest wordt opgemaakt door een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie, of kort een ADI. Om ADI te worden moet je een verplichte opleiding volgen en slagen voor het theorie- en praktijkexamen. Daarnaast heb je ook de nodige certificaten nodig om als ADI aan de slag te kunnen gaan. Bij Asbest Checker werken wij enkel met erkende asbestdeskundigen & volgen wij geregeld bijscholingen om onze kennis up to date te houden. Vraag een offerte voor jouw asbestattest in enkele klikken hier aan.

Hoe wordt een asbestattest opgesteld?

De eigenaar van het pand vult het opdrachtformulier in. Dit formulier geeft ons de toestemming om het asbestattest voor u op te maken. De asbestdeskundige maakt, als voorbereiding op het plaatsbezoek, een vooronderzoek van de woning aan de hand van de grondplannen, renovatie documenten en andere relevante bewijsstukken.  Nadien komt onze asbestdeskundige bij u langs tijdens een plaatsbezoek om uw woning te inspecteren en de nodige staalnames uit te voeren. De stalen worden opgestuurd naar ons erkend partner labo voor een labo-analyse. Aan de hand van deze inspectie en de resultaten van het labo maakt de asbestdeskundige tenslotte het asbestattest op via de online tool van de OVAM. Het asbestattest wordt gefinaliseerd en wordt in pdf-formaat bezorgd.

opstellen asbestattest
Asbestattest

Vraag vandaag jouw asbestattest aan

Vraag vandaag jouw offerte aan en ontvang ze binnen de 24 uur in je mailbox.