De asbestinventaris

Vanaf 2022 wordt de asbestinventaris verplicht bij het verkopen van een woning met een bouwjaar vóór 2001. Op basis van deze inventaris wordt het asbestattest van uw eigendom opgemaakt. Maar wat houdt dat nu juist in? Welke typen zijn er? En voor wie is deze verplichting geldig? Wij geven uitleg!

Over de inventaris

Wat is een asbestinventaris?

Een asbestinventaris geeft aan of er asbest aanwezig is in uw pand.

Het beschrijft duidelijk op welke plaatsen de asbest aanwezig is en hoe u hier veilig mee om kan gaan. Bovendien onderscheiden we 2 types. Namelijk, een destructieve asbest inventaris en een niet-destructieve asbest inventaris.

Niet-destructieve asbestinventaris

Een niet-destructieve asbest inventaris neemt enkel de rechtstreeks waarneembare bronnen van asbest in beschouwing. Echter dient dit type onderzoek enkel om de asbestveiligheid bij het dagelijks gebruik van een gebouw te analyseren.

Vandaar dat werkgevers verplicht zijn om over een niet-destructieve asbest inventaris te beschikken van het gebouw waarin ze werknemers tewerkstellen.

Destructieve asbestinventaris

Bij het opmaken van een destructieve asbest inventaris, onderzoekt men alle asbesthoudende materialen die in een gebouw aanwezig zijn. Naast de rechtstreeks waarneembare bronnen, neemt men hier ook de ingesloten bronnen van asbest in achting.

Hierdoor moet de asbestdeskundige in vele gevallen materialen openbreken om deze te controleren op asbest. Aangezien het een verplicht onderdeel vormt van het sloopopvolgingsplan, moet u over deze inventaris beschikken bij renovatie- en afbraakwerken, alsook bij sloopwerken.

audit, report, verification-4576720.jpg
Uw expert in asbest

Asbest Checker B.V. Asbestdeskundigen

In de meeste gevallen, moet de asbestinventarisatie uitgevoerd worden door een gecertificeerd asbestdeskundige. Om deze reden zijn al onze asbestdeskundigen gecertificeerd door de OVAM. Daarenboven maken wij elke inventaris zo efficiënt en betrouwbaar op volgens de standaard inspectieprocedure.

Wetgeving en verplichting

Met het oog op een astbestvrij Vlaanderen, zal de reglementering omtrent asbest in de komende 10 jaar verstrengen. Wilt u weten of u binnen de asbestinventarisatie verplichting valt? Contacteer ons voor vrijblijvende informatie.

Asbestinventaris laten opmaken?

Wilt u graag een asbestinventaris laten opmaken voor uw woning?
Wij helpen je graag verder, op een veilige, gezonde en efficiënte manier.