Asbestattest Appartement

Wat met asbestattesten voor appartementsgebouwen en gemeenschappelijke delen? Wat als je je appartement schenkt of verkoopt en wanneer is het asbestattest voor appartementen verplicht? Wij informeren je graag verder.

Appartementen en VME's

Het asbestattest voor appartementen en gemeenschappelijke ruimtes

Ook bij de verkoop of schenking van een appartementsgebouw is het asbestattest verplicht sinds 23 november 2022.

Moet er dan voor elk appartement een apart asbestattest opgemaakt worden? En hoe zit dat met de gemeenschappelijke delen? Wat als er ook een commerciële ruimte in het gebouw aanwezig is?

Hoeveel asbestattesten zijn nodig in een appartementsgebouw?

Een asbestattest mag slechts beschikken over één wooneenheid. Er zal dus per appartement 1 asbestattest worden opgemaakt.

Hoort er bij het appartement een garage of berging dan wordt deze ruimte mee opgenomen in het asbestattest van het appartement waartoe de ruimte behoort.

Wat met een commerciële ruimte?

Indien er in het gebouw één of meerdere commerciële ruimte(s) of handelsunit(s) (dus geen wooneenheid) aanwezig zijn, dan mogen deze mee opgenomen worden in het asbestattest van één van de appartementen.

Bij welk appartement de commerciële ruimte(s) worden opgenomen is naar vrije keuze, zolang beide één zelfde eigenaar hebben. Is er dus een commerciële ruimte met een eigenaar die geen appartement(en) beschikt in het gebouw, dan moet er wel een apart asbestattest opgemaakt worden.

Vaak wordt er met het oog op de verkoop geopteerd om de handelsruimte of commerciële ruimte niet op te nemen in het asbestattest van een appartement. Er wordt dan een apart asbestattest opgemaakt.

Wat met gemeenschappelijke delen?

Het asbestattest voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw is in theorie pas verplicht vanaf 1 mei 2025.

We raden aan om tijdig te starten met de opmaak van het asbestattest van de gemene delen.

Asbestattest

Vraag vandaag jouw asbestattest aan

Vraag vandaag jouw offerte aan en ontvang ze binnen de 24 uur in je mailbox.